De fleste kæledyrsejere ønsker angiveligt at give deres elskede, firbenede venner et langt og godt liv. 

Hertil kommer den kendsgerning, at katte ofte foretrækker at leve på egne præmisser. Det kan derfor være en god idé at sørge for, at de kan bevæge sig frit rundt i hjemmet og med fri passage til haven og nabolaget.

Her kan en af de praktiske og smarte kattelemme være en super investering, da denne anordning vil give din kat mulighed for at komme ud eller ind, uden at den skal mjave sig til en åbnet dør eller et vindue på klem. 

Men hvilken kattelem bør du anskaffe dig? Der er mange overvejelser, man bør gøre sig – også ud over de økonomiske omstændigheder.

Hvilken kattelem er bedst?

Der findes i dag en masse forskellige slags kattelemme på markedet. Nogle er manuelle, andre er chip- eller magnetstyrede. Mulighederne er derfor mange, og det er derfor vigtigt, at du tager højde for, hvad der passer bedst til dig, din kat og dit hjem.

Udseende og størrelse

Når du skal vælge en kattelem, skal du først og fremmest tænke over, hvilket design der passer bedst til din smag og din indretning. 

Afhængigt af hvor i huset, du vil placere lemmen, vil den være mere eller mindre synlig. 

Det kan derfor være en rigtig god idé at sikre sig, at den falder naturligt ind med omgivelserne uden at se malplaceret ud.

Hertil kommer selvfølgelig også overvejelserne om størrelse. Du vil ikke have en alt for stor lem, men du skal være opmærksom på, at din kat i tilfælde af en fremtidig graviditet måske vil have svært ved at komme igennem. Gør derfor din kat en tjeneste og tag dette med i dine overvejelser.

Manuel eller chip-/magnetstyret?

Noget man skal huske på, når man installerer en kattelem i sit hus, er, at det er en indgang for alle andre dyr i nabolaget. Dette kunne for eksempel være andre katte. 

Hvis din egen kat ikke har en særligt høj status i dit nabolag og på sit territorium, kan du derfor godt risikere at opdage fremmede katte i dit hjem. Dette er sandsynligvis ikke noget, du ønsker, men heldigvis findes der råd for dette. 

Med chip- eller magnetstyrede kattelemme sikrer du dig nemlig, at det kun er din egen kat, der kan komme igennem lemmen.

Hvis du vælger at få en chipstyret kattelem, skal du være dog opmærksom på, at det kræver at din kat får indopereret en chip. Her kan en magnet være en mere simpel løsning, da den kan hænge i halsbåndet. 

Hvad koster en kattelem?

Man kan faktisk få ganske udmærkede kattelemme til fornuftige priser. Det kan dog være en fordel at sikre sig, at kattelemmen er af en ordentlig kvalitet, da du ellers ville få behov for at udskifte den senere. Dette kan være omstændigt og tidskrævende, og er helt sikkert ikke noget, du er interesseret i at bøvle yderligere med.

Prismæssigt ligger de fleste kattelemme omkring 200-400 kroner, men hvis du bevæger dig over i de mere avancerede modeller med chipstyring og magneter, kan prisen dog godt komme op og ligge omkring de 1000 kroner.